7 Tips om vandaag te starten met ontspullen

Begin vandaag nog met ontspullen met deze 7 praktische stappen

Start vandaag nog met ontspullen 

Zou jij dolgraag eens aan de slag gaan met het opruimen van je huis? Wordt je soms stapelgek van alle rondslingerende spullen? Maar heb je gewoon geen idee waar je moet beginnen en stel je het daarom steeds uit om aan de slag te gaan? Vandaag geef ik je 7 redenen om te stoppen met uitstellen. Maar ik start met de ultieme tip om te beginnen:  gewoon beginnen. Dat is de korte versie! Heb je daar niet genoeg aan en wil je nog een extra zetje? Hieronder deel ik 7 snelle tips om vandaag nog te starten met ontspullen.

Tip 1: Begin bij het begin.

Vraag jezelf af waarom jij eigenlijk minder spullen wilt? Om daar achter te komen kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  1. Wat gaat het jou opleveren als je minder spullen hebt én ze beter hebt georganiseerd?
  2. Hoe wil je dat jouw huis er uit ziet?
  3. Hoe wil jij je voelen wanneer jij in je huis bent?

Het antwoord op deze vragen gaat je helpen om je persoonlijke reden te vinden om te gaan beginnen met ontspullen. Allemaal vragen die je helpen om de ultieme vraag je beantwoorden: wat is jouw reden om te beginnen met ontspullen? Als je jouw eigen reden hebt om te gaan starten met ontspullen, dan hou je het veel makkelijker vol.

Tip 2: Maak er een feestje van!

Wanneer je het ontspullen leuk maakt inspireer je niet alleen jezelf, maar misschien ook wel je omgeving. Hoe je dat doet?

Organiseer bijvoorbeeld een weggeeffeestje. Als je een aantal spullen hebt verzameld die je weg wilt doen, nodig je een paar vrienden uit die van alles kunnen uitkiezen uit jouw weggeefstapel. Zij blij, jij blij, want opgeruimd staat netjes!

Een andere manier is om mee te doen aan een opruimchallenge. Hierbij wordt je uitgedaagd om een bepaald aantal spullen weg te doen per dag. Geloof me, voor je het weet heb je de smaak te pakken en start je een nieuwe hype in je omgeving! (En dan natuurlijk, vriendelijk maar beleefd, alle uitnodigingen voor de weggeeffeestjes van anderen afwijzen hé).

Tip 3: Start op de plek die jij het liefste wilt opruimen

Begin in een ruimte waar je jezelf nu niet prettig voelt omdat er van alles rondslingert of omdat er gewoon teveel spullen staan. Als je hier ruimte weet te scheppen of dingen anders gaat organiseren ontstaat er rust. En een zichtbaar effect in een ruimte waar je veel komt, geeft je zeker de energie om door te gaan met jouw opruimproces.

Tip 4: Vind je eigen favoriete opruimmanier om te ontspullen

Zoveel mensen, zoveel wensen. Als je kiest voor een manier die bij jou past, gaat het je zeker lukken. In de meeste gevallen kost opruimen van je hele huis gewoon een poosje. Dat is helemaal niet erg. Als je echt afscheid gaat nemen van spullen zul je merken dat dit in het begin nogal onwennig voelt en dat je bang bent dat je spijt krijgt van je keuzes. Daarom is het belangrijk om een manier van opruimen te vinden die voor jou goed werkt, zodat je het beter kunt volhouden.

Je kunt bijvoorbeeld opruimen per ruimte, of per categorie (kleding, boeken, speelgoed).

Leg de lat niet te hoog bij het opruimen. Begin juist klein: wat kun je vandaag nog weg doen?  Een heleboel kleine acties leiden uiteindelijk tot hetzelfde resultaat.

Tip 5: Visualiseer het eindresultaat.

Bedenk vooraf hoe jij graag wilt dat het eindresultaat er uit gaat zien. Ben je van plan om je hele huis aan te pakken? Of wil je alleen je kledingkast beter organiseren en daarin meer structuur creëren? Wat je ook voor doel voor ogen hebt, het is leuk én handig om dit vooraf te visualiseren. Teken bijvoorbeeld hoe jij graag wilt dat het eruit gaat zien. Je kunt ook een moodboard maken met behulp van oude tijdschriften om je einddoel te visualiseren. Ben je niet zo creatief of heb je daar geen zin in? Pinterest is een superleuk digitaal prikbord, waarop je ook heel erg veel leuke ideeën kunt vinden die je helpen bij het ontspullen.

En hierbij geldt ook dat het verstandig is om geen onhaalbare doelen te stellen. Daarmee demotiveer je jezelf. En bovendien: elk klein doel dat je haalt is een kans om weer bij te stellen: ben je al tevreden? Is dit het eindresultaat dat je voor ogen hebt? Of wil je liever nog een paar stappen zetten? Zo blijf je jezelf uitdagen. Vergeet tijdens het opruimproces niet om je successen te vieren en ervan te genieten.

Tip 6: Vaste plekken voor je spullen

Zorg ervoor dat alles in huis een vaste plek heeft. Dit is wat mij betreft echt de sleutel om je huis opgeruimd te houden. Als je minder spullen hebt, doordat je flink bent gaan ontspullen, is dat nog geen garantie voor een fijn en opgeruimd huis. Nu is het aan jou om dat zo te houden. Dit doe je door voor elk ding in huis een vaste plek te realiseren én spullen na gebruik zoveel mogelijk meteen terug te leggen. Zo wordt het makkelijker om spullen op de juiste plek op te ruimen. Zorg er dan ook voor dat alle huisgenoten de vaste plekken kennen én herkennen. Dit kun je doen door dichte dozen bijvoorbeeld een label te geven. Foto’s of plaatjes op de opbergdozen plakken, met wat er in zit is een leuke en handige methode voor kinderen om vaste plekken te leren kennen.

Tip 7: Consuminderen na het ontspullen

Als je keuzes hebt gemaakt over je spullen en je bent tevreden over hoe je huis er nu uitziet, is het belangrijk om kritisch te zijn over wat er weer in komt. Er zijn allerlei handige tips voor te bedenken, maar het komt vooral neer op alleen kopen wat je echt nodig hebt. Voor veel mensen is dat echt nog heel lastig, vooral als je graag winkelt. Maar de enige manier om je huis opgeruimd te houden is door hier andere keuzes in te gaan maken. Een leuke en handige tip is hierbij: koop je iets wat je eigenlijk niet nodig hebt, doe dan thuis iets anders weg. Met andere woorden: één item erin, één item eruit!

Met bovenstaande tips in gedachten kun jij stappen gaan zetten naar een huis met spullen waar je blij van wordt en die je graag gebruikt. Wil je meer weten over wat ontspullen eigenlijk is en wat het jou kan opleveren? Lees dan dit artikel waarin dat wordt uitgelegd.