Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd?!

een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd
Chaos en rommel om je heen veroorzaakt stress en onrust. Is het omgekeerde ook waar? Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd? In dit blog vertel ik je daar meer over!

Rommel veroorzaakt stress

Onrust, stress, een druk hoofd. Allemaal dingen die we kunnen ervaren als gevolg van de rommel of spullen om ons heen. Hoe werkt dat precies?

Alles wat we om ons heen zien, horen of voelen is informatie die ons brein verwerkt. Ons brein moet daar dus iets mee. Die informatieverwerking door ons brein, al die verschillende prikkels die onze zintuigen doorgeven, kost natuurlijk energie. Ons brein heeft het daar dus ‘druk’ mee. Je kunt je voorstellen dat hoe meer er om ons heen is aan spullen, hoe drukker ons brein het dan heeft. Zo kan rommel dus stress veroorzaken.

Het is natuurlijk wel belangrijk om hierbij op te merken dat rommel voor iedereen iets anders is. De één wordt gelukkig van een vrijwel lege, minimalistische ruimte. Maar een ander wordt juist superblij van allerlei verzamelingen om zich heen. Als ik het heb over rommel, bedoel ik daarom ook dat wat jij ervaart als rommelig. Het is handig als jij je daarvan bewust bent, want als jij dingen om je heen ziet liggen waar je nog wat mee moet of wilt doen, dan slaan onze hersenen dat automatisch op als een soort to-do lijstje. Een andere reden dus dat rommel stress kan veroorzaken.

Een plek van rust

Vergeet ook niet dat chaos om ons heen vaak zorgt voor frustraties, schaamte of schuldgevoel en dat hierdoor ook onrust in je hoofd kan ontstaan. Natuurlijk zijn er veel meer oorzaken van onrust in je hoofd dan alleen maar rommel. Misschien zijn er wel zorgen in je leven of spelen er dingen die jou bezig houden. Dan kan stress je behoorlijk in de weg zitten. Vaak zie je ook dat dit direct effect heeft op het huis. Het kost dan meer moeite dan anders om je huis op te ruimen bijvoorbeeld, terwijl je juist veel meer behoefte hebt aan rust om je heen.

Andersom is het natuurlijk ook waar. Als je huis dus juist de bron is van stress heeft dat ook een groot effect op de mogelijkheid om je te ontspannen en tot rust te komen. Hoe meer er speelt, hoe meer stress er in je leven is, hoe belangrijker het eigenlijk wordt dat jouw huis een plek is waar je lekker tot rust kunt komen en je kunt ontspannen.

Je huis vertelt iets over wie jij bent

Hoewel spullen materiele zaken zijn, geloof ik dat ze dus wel grote invloed hebben op je welzijn. Ze maken je leven mooier of makkelijker. Of dus juist stressvoller en onrustig. De manier waarop jij met je spullen omgaat zegt iets over hoe jij je leven invult: over wat je gewoontes zijn, over de manier waarop je keuzes maakt, waar je blij van wordt en over hoe het met je gaat.

bank rommelig

Daarom wil ik je uitdagen om eens stil te staan bij hoe dat bij jou is. Hoe voel jij je in je eigen huis? Ben je blij en ontspannen of wordt je voortdurend geconfronteerd met dingen die je nog moet of wilt doen met je spullen? Herken jij dat rommel om je heen onrust geeft in je hoofd? Of is het bij jou juist andersom?

Effecten van een opgeruimd huis

Een huis is een plek waar je als het goed is veilig bent, waar je ontspant en waar je tijd doorbrengt met vrienden en geliefden. Hoe dat er in de praktijk uitziet, wanneer een huis is opgeruimd en of het een mooie plek is, daar heeft iedereen weer een ander beeld bij. Maar de effecten van een opgeruimd huis, die zijn dan weer van toepassing op bijna iedereen:

Sneller schoon

Het huishouden, schoonmaken, het is voor de meesten van ons (inclusief mijzelf), geen hobby. Natuurlijk hoort het er bij, dat snappen we allemaal. Zo blijven je spullen mooier, en je leefomgeving gezonder. Maar leuk is voor heel veel mensen toch echt iets anders. Goed nieuws: een opgeruimd huis zorgt er voor dat je veel sneller klaar bent met de schoonmaak. Je hebt misschien minder spullen na een opruimronde of het scheelt je alleen al veel tijd dat je niet van alles aan het verplaatsen bent. Vooral als je ervoor kiest om niet teveel losse spullen neer te zetten scheelt dit al ontzettend veel tijd. 

Wil jij weten of jij misschien wel wat spullen de deur uit kunt doen? Lees dan ook dit artikel over ontspullen. 

Meer tijd

Als jij voortdurend spullen kwijt bent levert dat je niet alleen stress en irritaties op, maar kost dat je ook heel veel tijd. Dat is natuurlijk zonde. Want tijd is nu eenmaal kostbaar. Wanneer je huis op orde is en je precies weet wat je hebt en waar je dat bewaart, levert dit je dus ontzettend veel tijdwinst op. Bedenk maar eens dat als je elke dag zo’n 10 minuten aan het zoeken bent naar spullen, dat dit op jaarbasis ongeveer 60 uur is. Dat is een hele ruime werkweek!

Bespaart geld

Heb jij overvolle kasten waardoor je overzicht verliest? Heb jij stapels met dichte dozen op je zolder staan? Dan is de kans groot dat je spullen gaat aanschaffen die je al hebt. Voor je het weet heb je daardoor spullen dubbel en ongebruikt in je kasten liggen.

Bovendien blijkt dat veel mensen stress ervaren en ontevreden zijn met hun huis en daarom spullen gaan aanschaffen om dat ontevreden gevoel te dempen. Dan is het fijn om te weten dat als je huis op orde is en jij je gelukkig en ontspannen voelt in je eigen huis, dat je minder snel de neiging zult hebben om geld uit te geven aan spullen die je niet nodig hebt.

Minder irritaties

Vooral in gezinnen is rommel, rondslingerend speelgoed en het niet kunnen vinden van spullen vaak een oorzaak van gedoe. Natuurlijk is dit met één keer goed opruimen niet meteen opgelost. Maar goed voorbeeld doet goed volgen. Het vraagt wat energie om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar wanneer iedereen uiteindelijk weet waar alles hoort is de grootste stap gezet.

Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd!

Een opgeruimd huis zorgt voor rust en een opgeruimd hoofd. Minder rommel en spullen om je heen levert je brein minder prikkels op en dus minder stress. Het helpt natuurlijk ook om meer rust te ervaren als je minder irritaties hebt over spullen, geld bespaart, meer tijd overhoudt en je huis sneller schoon is.  

Er zijn ongetwijfeld nog meer effecten te benoemen van een opgeruimd huis. De meeste daarvan zullen heel persoonlijk zijn. Maar als jij je herkent in het gevoel van onrust en eindeloze to-do lijstjes in je eigen huis, dan is het mijn advies om eens kritisch om je heen te kijken en je af te vragen of je misschien wat meer rust kunt aanbrengen door spullen op te ruimen of anders te organiseren. Zo zet jij de eerste stap richting een meer ontspannen en wat lichter leven. 

Heb jij zin om aan de slag te gaan met opruimen, maar blijf jij vaak hangen in dromen in plaats van doen? Hier lees je hoe je van dromen naar doen gaat!