Zo ruim jij je hobbyspullen handig op

Heb jij heel veel hobby's en dus materialen die daarbij horen? In dit blog vertel ik je over hoe jij je hobbyspullen kunt opruimen

Zo ruim jij je hobbyspullen op!

Iedereen kent zo zijn eigen opruimuitdagingen. Voor sommigen is het de was, anderen vinden de schuur een issue of hebben nog stapels foto’s liggen die zich jarenlang hebben opgestapeld. Vandaag zet ik een andere categorie in de schijnwerpers: hobby spullen!

Veel hobbyspullen

Zelf heb ik ook heel erg veel hobbyspullen. Ik ben namelijk het type dat 1001 hobby’s heeft (gehad). Van naaien tot haken, van handletteren tot porselein stippen, van meubeltjes pimpen tot ‘snailmailen’. Voor elk van die hobby’s zijn natuurlijk materialen nodig. Geloof me, als je al die spullen op één hoop zou leggen, zou dat een flinke berg aan hobbymaterialen worden. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, ik maak ten slotte regelmatig tijd om lekker creatief bezig te zijn.

Maar hoe ruim je al die spullen nu handig op? Daar ben ik in de afgelopen jaren steeds een beetje handiger in geworden. Ik deel vandaag mijn tips met je om je hobbyspullen overzichtelijk op te ruimen, zodat je er met veel plezier mee aan de slag kunt én zodat het een feestje wordt om naar te kijken. Het maakt daarbij helemaal niets uit of je een hele hobbykamer hebt, een kast of bijvoorbeeld een klein hoekje waar je je materialen bewaart.

Teveel hobby’s?

We zijn vaak zeer gehecht aan onze hobbyspullen. Dat heeft alles te maken met wat ze vertegenwoordigen. Veel van ons zien hun hobby als een vorm van ontspanning. Maar er zijn ook mensen die hun hobby zien als meer dan dat. Ze zijn daardoor zeer gehecht aan de spullen die bij de hobby horen. Ook als er eigenlijk geen tijd of ruimte meer voor is in het leven zoals je dat nu leeft.

Dat maakt het extra moeilijk om afscheid te nemen van bepaalde spullen. Want toegeven dat je geen tijd meer besteedt aan de dingen waar je zoveel plezier in had, doet een beetje pijn. Maar als je er even wat dieper over nadenkt, weet je dat je een ontzettend goede reden hebt om daar geen tijd meer aan te besteden. Je leven is ten slotte heel anders dan toen je dat nog wel deed.

Herinneringen

De herinneringen aan de tijd die jij doorbracht met je hobby, worden getriggerd op het moment dat je weer met je hobbyspullen in je handen staat. En we weten het allemaal: het is vaak moeilijk om spullen los te laten waar veel herinneringen aan zitten. Daar zijn verschillende redenen voor. Daarom is het goed om voor je begint met opruimen van je hobbyspullen na te denken over wat jij nú echt wilt. Dat is namelijk een belangrijk uitgangspunt bij het maken van keuzes over welke spullen je wilt houden en welke weg kunnen. Als jij weet wat je wilt doen in je vrije tijd, is dat een helder ankerpunt.

Het kan namelijk heel helpend zijn om spullen weg te doen die je herinneren aan wie jij ooit was of wilde zijn. Ja het klopt, het kan best even een confrontatie zijn met jezelf en hoe jouw leven er nu uit ziet. Want zeg nou eerlijk, op het moment dat je met je hockeystick in je hand staat, op het punt die voorgoed weg te doen, voel je weer de energie van toen jij over het veld rende. Dat gevoel, die herinnering, die mooie tijd, wil je vasthouden. Dus zet je je hockeystick maar weer terug. En zo blijf jij je keuzes uitstellen.

Wat wil je nu?

Maar tegelijk weet je ook dat die spullen daar maar staan. Ze nemen kostbare ruimte in en ze worden al lang niet meer gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. Met andere woorden: ze zijn van waardevolle materialen veranderd in ‘rommel’. De spullen dienen je niet meer en staan misschien zelfs in de weg. Wanneer jouw hobbyspullen jouw verleden vertegenwoordigen of een vage hoop voor de toekomst symboliseren, wordt het tijd dat je eerlijk bent tegenover jezelf. Want inmiddels dienen deze spullen je niet meer en staan ze je misschien zelfs in de weg. Wat is er op dit moment belangrijk voor je? Kunnen jouw hobbyspullen je daarbij van dienst zijn? Als het antwoord ja is: fantastisch, neem dan meteen je verstofte spullen weer in gebruik. Is het antwoord nee, dan wordt het tijd om ze weg te doen en ruimte te maken voor iets nieuws.

Zo ruim jij je hobbyspullen op

Stap 1: Verzamelen en schoonmaken

Verzamel al je hobbyspullen, haal alles uit de kasten en zorg dat de ruimte waar uiteindelijk alles moet gaan komen helemaal leeg is. Dit doe je zodat je een goed overzicht krijgt over de ruimte die beschikbaar is. Bovendien geeft het je de kans om even goed schoon te maken.

Stap 2: Keuzes maken

Het organiseren en opruimen van spullen, van welke categorie dan ook, begint altijd met bedenken wat je graag wilt houden. Aan welke spullen wil jij graag tijd besteden? Vind je het lastig om daar keuzes over te maken? Lees dan ook eens mijn artikel over ontspullen.

Stap 3: Sorteren

Nu is het tijd om alle materialen te gaan sorteren. Je kunt dit op verschillende manieren doen, maar mijn voorkeur gaat uit naar groeperen per categorie. Dus per hobby bijvoorbeeld. Of als je juist heel veel verschillende spullen van één hobby hebt, dan kun je ook daar categorieën in maken: alle papieren bij elkaar, alle stiften en potloden bij elkaar etc.    

Stap 4: Opbergen

Nu kun jij alles een handige plek gaan geven. Zorg ervoor dat je al je spullen een vaste plek geeft. Zet je planken of lades niet te vol, dat maakt het namelijk lastiger om spullen na gebruik terug te zetten. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk: zet de spullen die je vaak gebruikt op ooghoogte en vooraan. Spullen die je niet zo vaak gebruikt gaan juist wat meer achteraan. Zorg dat het voor iedereen die gebruik maakt van de spullen duidelijk is waar alles hoort. Je doet dit heel makkelijk met behulp van labels of foto’s. Dat laatste is vooral handig als je wat jongere kinderen hebt. Vindt je het nou leuk om wat meer ideeën op te doen over hoe je de spullen kunt opruimen? Kijk dan eens op Pinterest. Bijvoorbeeld hier.

Stap 5: Gebruiken en opgeruimd houden

Nu alles netjes is, is het belangrijk dat je nieuwe opruimgewoontes aanleert. Houd hierbij bijvoorbeeld de 60 seconden regel in ere. Dat betekent dat wanneer je opruimt je alles wat je binnen 1 minuut kan opruimen, je dat ook meteen doet. Je zult zien dat heel veel spullen echt wel binnen 1 minuut kunnen worden opgeruimd. Maar zorg bijvoorbeeld ook regelmatig voor een check in jouw hobbyspullen: gebruik ik nog steeds alles of zijn er hobby’s waar ik niet aan toe kom? Die spullen kun je dan wegdoen, zodat er meer ruimte overblijft voor waar je wel mee aan de slag bent.