Opruimen met kids

Opruimen met kids. Het is vaak een uitdaging. Maar hoe pak je dat aan én houdt je het tegelijk gezellig? In dit blog deel ik leuke tips!

Spelen maakt creatief

Rust in je huis, betekent rust in je hoofd. Een gevleugelde uitspraak. Maar hoe doe je dat dan in een gezin? Al die verschillende mensen, met hun spullen en allemaal hun eigen gewoonten? Dan kan het nog best lastig zijn om een opgeruimd huis te hebben, nietwaar? Zeker in de vakanties als het niet zulk lekker weer is en er veel binnen wordt gespeeld.

Het begint natuurlijk bij de boodschap: lekker laten spelen! Spelen is supergoed voor kids. Ze worden er creatief van en leren veel door te spelen en te imiteren. Daag je zelf vooral ook uit om mee te doen. Voor volwassenen is spelen vaak veel lastiger. Wij denken als snel aan onze to-do lijstjes of aan het eten wat nog moet worden klaargemaakt. Maar ook voor ons geldt: spelen maakt ons creatiever en helpt om te ontspannen.

Spullen en spelen

Als er gespeeld wordt zijn er vaak ook spullen die gebruikt worden natuurlijk. En zeker als je meer kids hebt, is het al snel behoorlijk rommelig. Zelf kan ik enorm genieten van een bak met lego die op een groot kleed wordt omgekiept. Kids die met gloeiende wangen op hun buik liggen en avonturen bouwen. Fantastisch.

Maar er komt ook weer een moment dat er opgeruimd moet worden. En dat is nu net het minst leuke onderdeel. Het is fijn om met zijn allen op te ruimen en het zo gezellig mogelijk te houden. Want ook opruimen kun je echt wat speelser aanpakken, bijvoorbeeld door er een spelletje van te maken. Voor ik een paar spelletjes met je deel wil ik je nog bewust maken van een paar uitdagingen in het opruimen met je kids.

Blokkendoos opruimen met kids

Opruimuitdagingen

Wanneer je gaat opruimen met kids zijn er een paar uitdagingen. Een hele belangrijke is bijvoorbeeld dat je zegt: ruim je kamer maar op. Weet je, opruimen is een breed begrip. Maak het dus concreet. Want als je tegen je kind zegt: berg je tekenspullen maar op, is dat veel duidelijker. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Ook kinderen die wat ouder zijn.

Zorg dat het opruimen ook niet te groot wordt. Kinderen (én sommige volwassenen ook trouwens), hebben een korte aandacht boog en zijn heel snel afgeleid. Help dus om focus te houden tijdens het opruimen. En als er erg veel moet worden opgeruimd zorg dan voor een korte pauze tussendoor bijvoorbeeld.

Opruimspelletjes

  • De meeste peuters en kleuters zijn dol op muziek. Door een muziekje op te zetten wordt de sfeer al anders tijdens het opruimen. Ze de favoriete liedjes van je kind op en zing lekker mee tijdens het opruimen. Bovendien vindt je op youtube ook leuke opruimliedjes voor kleintjes zoals deze of deze.
  • Schrijf alle opruimklusjes die moeten worden gedaan op briefjes en stop die in een grabbelton. Het klusje wat wordt gegrabbeld is dan aan de beurt.
  • Speel stoelendans. Degene die als laatste over is bij een ronde beslist wat er als eerste wordt opgeruimd. Herhaal dit steeds net zo lang tot alles weer is opgeruimd. Die kun je ook een beetje aanpassen naar de STOP-dans: steeds als de muziek aangaat, ruim je zoveel mogelijk op. En als de muziek weer begint plof je zo snel mogelijk op de stoel.
  • Maak er een wedstrijd van: wie brengt het snelste zijn speelgoed naar zijn kamer of wie kan de meeste lego opruimen in 5 minuten of…. Vul maar in. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Leuk voor tieners: maak een opruimvlog! Tijdens het opruimen maak je leuke foto’s en filmpjes en als beloning heb je een geweldig voor en na filmpje om te showen aan je vrienden.

Met deze tips wordt opruimen met kids absoluut leuker. Ik garandeer je natuurlijk niet dat het ook makkelijker wordt. Want misschien kost het je bijvoorbeeld wel wat extra tijd als je er een spelletje van maakt. Maar uiteindelijk blijft opruimen er wel gezellig door. En wie weet wordt het wel een nieuw ritueel in je huis. Vergeet trouwens niet het opgeruimde resultaat te vieren! Ga lekker met elkaar een film kijken na afloop of haal een ijsje of een kopje warme chocolademelk als jullie klaar zijn.