Wat ontspullen én opruimen jou oplevert!

Ontspullen en opruimen zijn hip! Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat het jou kan opleveren? Na het lezen van dit blog weet jij precies wat dat voor jou is.

Van consumeren naar ontspullen

Veel mensen hechten waarde aan de spullen in hun leven. Dat is op zich te begrijpen, want spullen zijn er om ons leven mooier of makkelijker te maken. Ze zijn bijzonder voor ons omdat we er emotionele waarde aan hechten, omdat ze ons herinneren aan een mooi moment of bijvoorbeeld aan een geliefd persoon. 

Maar inmiddels verzamelen mensen zoveel spullen om zich heen dat ze door de er nauwelijks nog raad mee weten. Dus is er een nieuwe beweging op gang gekomen sinds een aantal jaren. Ontspullen is het nieuwe modewoord. De boeken, blogs en podcasts over simpeler leven, eenvoud, consuminderen en ontspullen zijn niet aan te slepen. En vrijwel allemaal leggen ze de link naar rust, geluk en tevredenheid. Wie zijn huis opruimt, maakt weer ruimte voor nieuwe plannen. 

Simpel leven?

Het idee om simpel te leven, met alleen die dingen die écht van belang zijn klinkt aantrekkelijk. Denk maar eens aan de gevleugelde uitspraak: ‘collect moments, not things’. Met andere woorden, de mooiste dingen in het leven, zijn geen dingen. Hoewel spullen absoluut een toegevoegde waarde kunnen hebben in ons leven, vullen onze huizen zich toch vaak met tal van nutteloze dingen. En al die spullen kosten tijd: je moet ze kopen, schoonmaken, opruimen, repareren of afvoeren als je ze niet meer nodig hebt.  

We leven in een consumptiemaatschappij. Alles om ons heen roept om meer, groter en beter. Elke dag worden we op allerlei manieren verleid om geld uit te geven. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op om spullen de deur uit te doen. Het kan ook anders…

Toen ze aan Michaelangelo vroegen hoe hij de David, één van zijn meesterwerken, heeft gemaakt, zei hij: Simpel, door alles weg te hakken wat niet op David lijkt. Wat als je op dezelfde manier naar je spullen kijkt? Wat als je al het onnodige weghaalt, totdat er overblijft wat je graag wilt zien?  

Voorjaarsschoonmaak 2.0

Ontspullen is dus niets anders dan alle overbodige dingen uit je huis en je leven verwijderen. Eigenlijk een soort voorjaarsschoonmaak 2.0. En dat begint met kritisch kijken naar je huis. Misschien ben je wel een verzamelaar pur sang, en ben je apetrots op je zilveren theelepeltjescollectie. Geen probleem, als jij daar blij van wordt lekker zo houden.

Maar het kan ook zijn dat je juist dolgraag wat meer ruimte om je heen zou willen. Je kijkt met enige regelmaat om je heen, verbaasd over de ongelooflijke hoeveelheid spullen die je hebt verzameld. Jij wilt graag minder, maar alleen het idee al om door je spullen heen te moeten gaan, bezorgd je al kippenvel. Je hebt geen idee waar je moet beginnen, of hoe je keuzes kunt maken over wat mag blijven en wat weg kan.  

 • Staan je spullen je in de weg om te doen wat je echt belangrijk vindt?
 • Heb je ellenlange to-do lijsten, maar kom je niet echt toe aan het uitvoeren ervan?
 • Ben je regelmatig spullen kwijt?
 • Puilen je kasten uit?
 • Ben je elke dag veel tijd kwijt aan spullen opruimen?
 • Voelt het alsof er nooit een eind komt aan de stroom van spullen steeds maar weer op hun plek leggen?

Als je één of meer van deze vragen kunt beantwoorden met ja, dan kan ontspullen zeker iets voor jou zijn. Denk eens aan wat het je zou kunnen brengen als je minder spullen hebt. Bijvoorbeeld: 

 • Je bespaart tijd: minder repareren, opruimen, schoonmaken, kopen.
 • Je bespaart geld: eenmaal geordend ga je bewuster om met nieuwe aankopen. Ook nog een heel goed voor het milieu dus.
 • Je ervaart meer rust: alles heeft een vaste plek en je omgeving ziet eruit zoals jij dat graag wilt.
 • Bepaal voor jezelf wat jouw reden is om te beginnen met ontspullen. Als je jouw eigen reden hebt om te starten, dan hou je het makkelijker vol. 
 • Maak er een feestje van! Organiseer bijvoorbeeld een weggeeffeestje, waarbij iedereen door jouw weggeefstapel mag gaan en mee mag nemen wat ze willen hebben. Of doe mee aan een opruimchallenge, waarbij je een bepaald aantal spullen wegdoet. Voor je het weet heb je de smaak te pakken. 
 • Welke ruimte in je huis zou je het allerliefste anders willen zien? Begin daar! Een zichtbaar effect in een ruimte waar je vaak komt, geeft je de energie om door te gaan! 
 • Neem de tijd, en ruim op op je eigen manier! Zoveel mensen, zoveel wensen. Als je kiest voor een manier die bij jou past, gaat het je zeker lukken. Je kunt bijvoorbeeld opruimen per ruimte, of per categorie (kleding, boeken, speelgoed etc.) 
 • Begin klein: wat kun je vandaag nog weg doen? 
 • Visualiseer het eindresultaat: wanneer ben je tevreden? Maak het jezelf niet te moeilijk, als je de lat te hoog legt, lukt het veel minder makkelijk je doelen te halen. 
 • Zorg ervoor dat alles in huis een vaste plek heeft, dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om de boel netjes en opgeruimd te houden. 
 • Wees kritisch over wat je huis in komt. Kies bijvoorbeeld de methode: één item erin, één item eruit! 
 1. Maak tijd om op te ruimen, en zorg ervoor dat er geen afleidingen zijn. Zet je telefoon op stil en zet een lekker muziekje op. Je kunt kiezen om alles in één keer op te ruimen en uit te zoeken, of bijvoorbeeld het opruimen te verspreiden over een langere periode. 
 2. Pak 3 dozen of manden o.i.d. Eén voor weggeven, één voor afval, één voor twijfelgevallen. Bedenk bij alles wat door je handen gaat: 
  • Heb ik dit nodig? Nee? Wegdoen! 
  • Word ik er blij van? Zou ik het opnieuw kopen als ik het nu in de winkel zag liggen? Nee? Ook dit kan weg! 
  • Heb je iets niet nodig en vind je het niet mooi, maar heeft het op één of andere manier emotionele waarde voor je, dan is het vaak lastiger om iets weg te doen.  Het helpt om te bedenken dat de herinnering niet weg gaat door het item weg te doen. Vind je het prettiger om het item toch te houden? Lekker doen, misschien komt er een later moment dat je er wel klaar voor bent. 
 3. Als je hebt gekozen wat weg mag bedenk dan waar het naar toe kan: 
  • Wil je het verkopen? Zet het op marktplaats of ga een keer je geluk beproeven op een rommelmarkt. Tip: stel een deadline wanneer het item uit je huis moet zijn, want anders verzamel je ongemerkt dozen vol met spullen die je nog eens wilt verkopen. 
  • Wil je het weggeven? Geef het z.s.m. weg aan iemand die je kent, de kringloopwinkel of een ander goed doel. Weggeven maakt blij! 
  • Is iets kapot en niet meer te repareren, doe het dan in de juiste afvalbak.
  • Is iets nog te repareren, plan dan een tijd in waarop je dat gaat doen, of laat doen. 

Heel veel succes bij jouw opruimuitdaging!

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Precious&Beloved Magazine