Lachen is gezond

Als je ergens om kunt lachen, voel je je meteen beter. Dus kom op: lachen om termen als ontspullen, minimaliseren, maximaliseren en rommel.

Lachen is gezond

Ik laat me graag inspireren door een tof boek te lezen, een mooie documentaire te kijken of een goed gesprek te voeren. Die dingen geven mij energie. Dus zoek ik die dingen regelmatig op. In de meeste gevallen leer ik zelfs ook nog wat van. Er zijn zoveel mooie dingen te ontdekken en te leren. Heerlijk! Wist je dat lachen ook heel inspirerend kan werken? Een goeie lachbui helpt je brein om lekker fris te blijven en helpt jou dus om te ontspannen.

5 redenen om veel te lachen

Er zijn heel veel redenen te noemen waarom lachen zo fijn is. Ik deel vandaag mijn favorieten met je:

  • Lachen zorgt voor een daling van het stresshormoon cortisol. En bovendien komt er endorfine (het gelukshormoon) vrij als je lacht. Superhandig, want dat zorgt voor een relaxed gevoel. Het geeft zelfs een kalmerend en pijnstillend effect!
  • Wist je dat als je lacht je lijf extra witte bloedcellen aanmaakt? Die cellen ruimen virussen op, zo helpt lachen dus om je immuunsysteem sterker te maken.
  • Een onderzoek van de universiteit van Texas liet zien dat humor mensen hoop geeft. De verklaring daarvoor is dat humor en lachen zorgt voor positieve gedachten. En positiviteit vergroot het vertrouwen in het overwinnen van moeilijkheden. Zo ontstaat dus hoop en nieuwe moed.
  • Wanneer iemand schatert van de lach is de kans heel groot dat je zelf ook al snel een glimlach op voelt komen. Of zelfs dat je mee gaat lachen. Het werkt dus heel aanstekelijk. Dat komt omdat je hersenen actiever worden als je iemand hoort of ziet lachen. Het meelachen (bewust of onbewust) zorgt daarmee ook voor verbinding met de ander.
  • Als je een keertje geen zin hebt om naar de sportschool te gaan, bedenk dan dat je met lachen ook calorien verbrandt. (Wel veel minder dan met een goede workout, maar toch :)) En als je buikpijn krijgt van een goede lachbui, dan betekent dit dat je buikspieren flink hard hebben gewerkt.

Ik weet niet in hoeverre bovenstaande effecten van lachen echt aantoonbaar zijn, maar ik wilde ze je niet onthouden. Je kunt op heel veel manieren jezelf laten inspireren, maar vergeet niet dat lachen ook echt in dat rijtje thuis hoort.

Lachen ontspant

Juist als je misschien wel bezig bent om alle ballen in de lucht te houden en je hebt het superdruk of je zit er even door heen, kan het fijn zijn om even te lachen. Het helpt je om te relativeren en misschien borrelt er daardoor wel weer positieve energie in je op. Als je midden in een proces zit van opruimen, ontspullen, ordenen of organiseren, is onderstaand filmpje een aanrader. Dus: neem even afstand van waar je mee bezig bent, het is tijd voor een lachsalvo!

https://videopress.com/v/1acEE3dO?resizeToParent=true&cover=true&preloadContent=metadata